آیا میدانید افسردگی چیست، چه علائمی دارد و چگونه درمان میشود؟ افسردگی یکی از شایعترین اختلالات روانی است که به احساس غم یا تجربهی بحرانهای زندگی محدود نمیشود و به تشخیص زودهنگام و اقدامات درمانی مناسب نیاز دارد. چنانچه این بیماری در مراحل اولیه تشخیص داده شود، فرد بسته به تجویز پزشک از طریق دریافت دارو، شرکت در جلسات رواندرمانی یا حتی تغییرات سبک زندگی به میزان قابل توجهی بهبود خواهد یافت. اما اگر هیچ اقدامی جهت مداوای این بیماری انجام نپذیرد، میتواند پیامدهای فاجعهباری را نه تنها برای خود فرد بلکه برای همهی اعضای خانواده رقم بزند.
آمارها در ایران حاکی از شیوع روزافزون افسردگی در کشور است. به گفتهی وزیر بهداشت به نقل از همشهری آنلاین، بیش از ۱۲درصد مردم ایران افسرده هستند. برخی افراد در طول زندگی شاید فقط یکبار به این وضعیت دچار شوند، در حالیکه افسردگی برای بسیاری دیگر یک وضعیت تکرارشونده است. هر دورهی این بیماری در صورت عدم درمان ممکن است چند ماه تا چند سال ادامه پیدا کند. افراد مبتلا به افسردگی حاد حتی احتمال دارد به درجهای از ناامیدی برسند که دست به خودکشی بزنند. این در حالی است که شناخت علائم افسردگی نقش بهسزایی در پیشگیری از افزایش وخامت این بیماری دارد.
پرستار بیمار د رمنزل | علائم افسردگی
افسردگی مانند سایر اختلالات روانی با علائمی همراه است که روند عادی زندگی روزمره را تغییر میدهند.
پرستار بیمار | تغییرات خواب
بسیاری از مبتلایان به افسردگی با تغییرات الگوی خواب مواجه میشوند. تغییر الگوی خواب گاهی به شکل بیخوابی و گاهی به شکل خوابِ زیادتر از حد معمول بروز میکند. صبح خیلی زود بیدار شدن از جمله علائم شایع در افسردگیهای حاد است.
پرستار بیمار | تغییرات اشتها
گاهی مبتلایان به افسردگی در قالب مکانیسم مقابله، به کمخوری یا پرخوری روی میآورند. این تغییر اشتها میتواند منجر به کاهش یا افزایش وزن شدید شود.
پرستار بیمار | عدم تمرکز
برخی مبتلایان به افسردگی حاد قادر به تمرکز نیستند. گاهی این افراد در روزنامه خواندن یا دنبال کردن ماجراهای سریالهای تلویزیونی نیز دچار مشکل میشوند و تصمیمگیریها، حتی تصمیمات پیشپاافتاده، برایشان دشوار میشود.
پرستار بیمار | کمبود انرژی
مبتلایان به افسردگی معمولا احساس خستگی شدید میکنند، در فکر کردن کُند میشوند و قادر به انجام فعالیتهای عادی روزمره نیستند.
پرستار بیمار | بیعلاقگی
مبتلایان به افسردگی ممکن است علاقهی خود را به انجام فعالیتهای عادی روزمره از دست بدهند یا ظرفیت تجربهی خوشی و لذت را نداشته باشند. این افراد حتی احتمال دارد به بیاشتهایی یا عدم تمایلات جنسی دچار شوند.
پرستار بیمار | کمبود اعتمادبهنفس
مبتلایان به افسردگی مدام در فکر کاستیها و ناکامیهایشان هستند و احساس گناه و درماندگی شدید میکنند. افکاری مانند «من یه بازندهام.» یا «دنیا جای خیلی ترسناکیه.» بر ذهن این افراد چیره میشود.
پرستار بیمار | ناامیدی
افسردگی موجب میشود فرد احساس کند دیگر هیچ اتفاق خوشایندی در راه نیست. معمولا به دنبال این نگرش منفی، افکار خودکشیگرایانه بروز میکنند که باید بسیار جدی گرفته شوند.
پرستار بیمار | تغییرات حرکتی
برخی مبتلایان به افسردگی به لحاظ قوای جسمی تحلیل میروند یا دچار بیقراری حرکتی میشوند، مثلا ممکن است صبح خیلی زود بیدار شوند و ساعتها در اتاق قدم بزنند.
پرستار بیمار | دردهای جسمی
عدهای از مبتلایان به افسردگی به جای اینکه از احساسات اندوهبار خود حرف بزنند، مدام از سردرد یا ناراحتیهای معده شکایت میکنند.
تشخیص افسردگی موضوع پیچیدهای است، چرا که گاهی دورههای افسردگی بخشی از اختلال دوقطبی یا سایر بیماریهای روانی محسوب میشوند. اما اینکه فرد افسرده علائم خود را چگونه توصیف میکند، اغلب اوقات ریشهی فرهنگی دارد. در جوامع غربی، مبتلایان به افسردگی معمولا دربارهی حالات یا احساساتشان حرف میزنند. اما در جوامع شرقی، معمولا به دردهای جسمی اشاره میشود. به همین دلیل توصیه میشود افراد به درمانگرانی مراجعه کنند که از فرهنگ خودشان هستند یا درک بالایی از پیشینهی فرهنگی بیمار دارند.
پرستار بیمار در منزل | عوامل افسردگی
افسردگی فقط به یک علت خاص محدود نمیشود. گاهی این بیماری در پی ناملایمات زندگی، بیماریهای جسمی یا سایر عوامل محرک بروز میکند و گاهی نیز به طور ناگهانی بدون اینکه با هیچیک از این موارد مرتبط باشد، ظاهر میشود. دانشمندان معتقدند عوامل متعددی در ابتلا به افسردگی نقش دارند.
پرستار بیمار | تروما
تجربهی تروما یا ضربهی روحی در سنین پایین میتواند منجر به تغییرات درازمدت در نوع واکنش مغز نسبت به ترس و استرس شود. به دلیل این تغییرات مغزی، احتمال بروز افسردگی در افرادی که سابقهی ترومای دوران کودکی دارند، بیشتر است.
پرستار بیمار | ژنتیک
در برخی موارد، اختلالات خُلقی و افکار خودکشیگرایانه ممکن است زمینهی ژنتیکی داشته باشند، اما ژنتیک فقط یکی از عوامل افزایشدهندهی خطر ابتلا به افسردگی است. ۱۰۰درصدِ ژنهای دوقلوهای همسان با یکدیگر تشابه دارند، در حالیکه فقط ۳۰درصد احتمال میرود هر دو نفرشان به افسردگی مبتلا شوند. علائم افسردگی در افرادی که زمینهی ژنتیکی دارند، معمولا در سنین پایینتر ظاهر میشود. ناگفته نماند که علاوه بر عامل ژنتیک، عوامل دیگری نیز مانند شرایط و اتفاقات زندگی در ابتلای این افراد به افسردگی مؤثر هستند.
پرستار بیمار | شرایط زندگی
وضعیت تأهل، موقعیت مالی و مکان زندگی از جمله عوامل تأثیرگذار در بروز افسردگی هستند. اما این فرضیه نیز همواره مطرح است که شاید بتوان برعکس، افسردگی را عامل بروز شرایط نامساعد زندگی دانست. مثلا شیوع افسردگی در افراد بیخانمان بیشتر است، اما در برخی موارد نیز احتمال میرود که خودِ افسردگی عامل آوارگی این افراد بوده باشد.
پرستار بیمار | ساختار مغز
مطالعهی تصاویر مغزی حاکی از کاهش فعالیت لوب پیشانی مغز در مبتلایان به افسردگی است. همچنین گفته میشود الگوهای مغزی این افراد هنگام خواب متفاوت است. افسردگی در طرز پاسخگویی غدهی هیپوفیز و هیپوتالاموس نسبت به تحریکات هورمونی نیز تغییر ایجاد میکند.
پرستار بیمار | سایر شرایط پزشکی
احتمال ابتلا به افسردگی در افرادی که سابقهی ابتلا به اختلالات خواب، درد مزمن، اضطراب یا اختلال کمتوجهی-بیشفعالی (ADHD) دارند، بیشتر است.
پرستار بیمار | مواد مخدر
اعتیاد به مواد مخدر احتمال ابتلا به افسردگی را افزایش میدهد.
مراقبت از بیمار در منزل | چه افرادی به افسردگی مبتلا میشوند؟
افسردگی مختص گروه خاصی نیست و در تمامی سنین، نژاد، اقوام و طبقات اجتماعیـاقتصادی بروز میکند. اما تجربهی این بیماری در افراد مختلف متفاوت است.
نگهداری از بیمار در منزل | مردان
مردان معمولا به دلایل فرهنگی از افسردگی خود بیشتر خجالتزده میشوند و از این رو، سعی میکنند این بیماری را تاب بیاورند یا به قول خودشان با مصرف مواد مخدر خوددرمانی کنند. عدم درمان افسردگی در مردان میتواند پیامدهای فاجعهباری به همراه داشته باشد، چرا که آمار خودکشیهای منجر به فوت در مردان بیشتر است.
نگهداری از بیمار در منزل | زنان
عوامل مختلفی از جمله ژنتیک، بیولوژی، باروری، تغییرات هورمونی و روابط بینفردی در ابتلای زنان به افسردگی نقش دارند.
بسیاری از زنان در دوران قاعدگی دچار تغییرات رفتاری و جسمی مانند احساس افسردگی و تحریکپذیری میشوند. عدهی زیادی از زنان افسرده علائم شدیدتری را در دوران پیش از قاعدگی تجربه میکنند. در مبتلایان به سندرم پیش از قاعدگی (PMS) و اختلال ملال پیش از قاعدگی (PMDD)، علائم افسردگی تا زمان آغاز قاعدگی به تدریج شدیدتر میشوند. پژوهشگران سعی دارند بدانند تغییر دورهای هورمونها چگونه بر ساختار شیمیایی مغز در مبتلایان به افسردگی تأثیر میگذارد.
همچنین بسیاری از زنان پس از زایمان به اختلالات خُلقی مقطعی دچار میشوند. از جملهی این اختلالات خلقی میتوان به افسردگی پس از زایمان اشاره کرد. این عارضه که به فاصلهی کوتاهی پس از وضعحمل بروز میکند، موجب اضطراب، بیخوابی، گریه یا افکاری مانند آسیب رساندن به خود یا نوزاد میشود و به همین دلیل، انجام فعالیتهای عادی روزمره برای فرد به سختی امکانپذیر است.
خدمات پرستاری در منزل | سالخوردگان
افسردگی در سالخوردگان معمولا درماننشده باقی میماند، چرا که بسیاری از این افراد افسردگی را یکی از پیامدهای طبیعی افزایش سن و نیز یک واکنش طبیعی در مقابل مسائل جسمی، روحی و اجتماعی مرتبط با سالخوردگی میدانند. علائم افسردگی در افراد سالخورده ممکن است با علائمی که در جوانترها دیده میشود، متفاوت باشد. چند نمونه از علائم افسردگی در سنین سالخوردگی عبارتند از اختلالات حافظه، دردهای مبهم و توهم. همچنین افسردگی میتواند عارضهی جانبی داروهایی مانند داروهای فشارخون، حملهی قلبی، سکته، شکستگی لگن یا دِژِنِراسیون ماکولا باشد که معمولا در سالخوردگی تجویز میشوند و با بروز افسردگی نیز مرتبط هستند.
خدمات پرستاری | کودکان و نوجوانان
تمامی کودکانِ در حال رشد به طور طبیعی در مقاطعی با بحرانهای احساسی مواجه میشوند، اما گاهی این مقاطع بحرانی در برخی کودکان منجر به افسردگی میشود. احتمال ابتلا به افسردگی در کودکان و نوجوانان مبتلا به اختلال کمتوجهی-بیشفعالی، اختلال یادگیری، اختلال اضطراب و اضطراب نافرمانی مقابلهجویانه (ODD) بیشتر است. همچنین استرس شدید، تروما یا سابقهی خانوادگی اختلالات خُلقی از جمله عواملی هستند که احتمال بروز افسردگی را در سنین پایین افزایش میدهند.
کودکان افسرده معمولا از وجود درد شکایت میکنند و کمتر از احساساتشان حرف میزنند، اما علائم افسردگی در نوجوانان متفاوتتر است. پرخاشگری، رفتارهای پرخطر، مصرف مواد مخدر، اُفت تحصیلی و فرار نمونههایی از این علائم هستند که باید جدی گرفته شوند. آمار خودکشی در نوجوانان افسرده بالاتر است. طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت، خودکشی سومین عامل مرگومیر نوجوانان ۱۵ تا ۱۹ ساله است.
خدمات پرستاری در منزل | درمان افسردگی
افسردگی بیماری مخربی است که معمولا به درمان جواب میدهد، فقط کافی است با مراجعه به مراکز درمانی نسبت به پیگیری بیماری خود کوشا باشید.
دارودرمانی: داروهای ضدافسردگی، تثبیتکنندههای خُلقی و داروهای آنتیسایکوتیک (ضد روانپریشی)
روان درمانی: رفتار درمانی شناختی (CBT)، درمان خانوادهمحور و درمان بینفردی
درمان تحریک مغزی: درمان الکتروشوک (ECT) و تحریک مغناطیسی جمجمهای تکرارشونده (RTMS)
نور درمانی: در این روش، فرد با استفاده از یک جعبهی نور در معرض طیف کامل نور قرار میگیرد تا میزان ترشح هورمون ملاتونین تنظیم شود.
ورزش
درمانهای جایگزین: طب سوزنی، مراقبه و تغذیهدرمانی
استراتژیهای خود مدیریتی
رویکردهای ذهن/جسم/روح: مدیتیشن، ایمان و دعا
اعتیاد و بیماریهایی مانند اختلال استرس پس از حادثه (PTSD) و اختلال کمتوجهی-بیشفعالی از جمله وضعیتهایی هستند که درمان افسردگی را مشکلتر از حد معمول میسازند. این در حالی است که چنانچه هر یک از این موارد با موفقیت درمان شوند، علائم افسردگی نیز معمولا بهبود مییابند.
پرستار بیمار د رمنزل | ۱۵ عبارت منفی که هرگز نباید به خودتان بگویید
۱- برای من دیگر خیلی دیر شده است، پس چرا خود را به زحمت بیندازم؟
هرگز برای تغییر دادن زندگیتان دیر نیست. حتی افرادی که بیشترین آسیب را دیدهاند، میتوانند از جا برخیزند و کنترل زندگیشان را در اختیار بگیرند. به سنتان مانند یک دارایی نگاه کنید. هرچه سن شما بیشتر باشد، تجربهتان بیشتر خواهد بود و هرچه تجربهتان بیشتر باشد، دانش بیشتری خواهید داشت.
۲- ای کاش اینقدر بدشانس نبودم
هرچه فرصتهای بیشتری را دنبال کنید، شانس بهتری نیز خواهید داشت. اگر میخواهید به چیزی دست پیدا کنید، بروید و آن را کسب کنید. موفقیت در اثر پیگیری حاصل میشود نه شانس.
۳- آنها دربارهی من چه فکری خواهند کرد؟
گرفتار شدن در این دام که دیگران دربارهی شما چه فکر میکنند، قطعا باعث افزایش سطح استرس شما میشود. هرگز شخصیت واقعی خودتان را در تلاش برای تحتتأثیر گذاشتن دیگران نابود نکنید. دوستان ارزشمندتان شما را بهخاطر چیزی که هستید تحسین میکنند؛ نه بهخاطر چیزی که فکر میکنند باید باشید.
۴- من خیلی احمق هستم
هیچکس پاسخ همهی سؤالات را نمیداند، شما نیز دنبال چنین چیزی نباشید. همهی ما مجموعهای از مهارتهای خاص خودمان را داریم. نداشتن برخی از مهارتها به این معنا نیست که شما احمق هستید. بهجای اینکه زندگیتان را حول نقاط ضعفتان سامان دهید، روی توسعهدادن مهارتهایتان تمرکز کنید و سپس تا جایی که امکان دارد از آنها بهرهبرداری کنید. هر چه کاری را که در آن مهارت دارید بیشتر انجام دهید، اعتماد به نفس شما بیشتر خواهد شد.
۵- هرگز کسی عاشق من نخواهد شد
شما چطور میتوانید از چنین چیزی اطلاع داشته باشید؟ قطعا نمیتوانید. اگر در خانه بنشینید و به این فکر کنید که دیگران چرا باید عاشق شما شوند (بهجای اینکه بیرون بروید و با افراد مختلف ارتباط برقرار کنید)، فقط یک وضعیت بد را بدتر خواهید کرد. اگر در خانه بمانید هرگز نمیتوانید شریک زندگی موردنظرتان را پیدا کنید. اگر میخواهید با کسی آشنا شوید، برای آن تلاش کنید.
۶- من نمیتوانم این کار را انجام دهم
هرگز پیش از اینکه مسابقه شروع شود، شکست خود را نپذیرید. به سه مورد از بزرگترین دستاوردهای زندگیتان فکر کنید، شاید به تغییر نگرش شما کمک کند. این دستاوردها میتوانند فارغالتحصیلی از دانشگاه، گرفتن ارتقای شغلی، نوشتن وبلاگ یا هر چیز دیگری باشد.
آیا سه چیزی را که می خواستید پیدا کردید؟ اکنون از خودتان بپرسید «من برای دستیابی به این موارد خاص، از چه مهارتهایی استفاده کردم؟» برای هر یک از این موارد یک پاسخ بنویسید.
آیا هیچ روند خاصی مشاهده میشود؟ اگر چنین است مسیر موفقیت درست در برابر شما قرار دارد.
۷- من فکر نمیکنم که ــــــ من را دوست داشته باشد، چراکه او به من پیام و ایمیل نمیدهد یا به من زنگ نمیزند.
چنین نتیجهگیریهای زودهنگامی نشاندهندهی دیدگاهی خودمحور به جهان است. آیا این احتمال بیشتر نیست که دوست/شریک زندگیتان درگیر کار، کلاس یا هر کار دیگری باشد؟ افراد کارهای زیادی دارند که باید آنها را انجام دهند، در نتیجه فکر نکنید با شما مشکلی دارند.
۸- زندگی منصفانه نیست، ای کاش اوضاع کمی بهتر بود
درست است، زندگی منصفانه نیست (من دوست ندارم این حرف را بزنم، ولی زندگی هرگز منصفانه نبوده است). همیشه اتفاقات خوب و بد زیادی در هر لحظه از زندگیتان رخ میدهد. این چیزها خارج از کنترل شما هستند؛ در نتیجه آنها را بپذیرید. اما اینکه بر روی بخش خوب آن تمرکز کنید یا بخش بد، کاملا به خودتان بستگی دارد. شما میتوانید بهخاطر چیزهای بدی که خارج از کنترل شما هستند، استرس زیادی متحمل شوید اما بدانید این کار باعث نمیشود احساس بهتری پیدا کنید، اما برعکس آن کاملا صادق است. به اتفاقات مثبت توجه کنید، چراکه مهم نیست الان چه وضعیتی دارید، در آینده بهمراتب وضعیت بهتری خواهید داشت.
۹- من از بدن خودم متنفر هستم
خواهش میکنم چنین چیزی را به زبان نیاورید. فرقی نمیکند که تپل، لاغر یا عضلانی باشید. بدن شما ظرف ارزشمندی است که شما را به هر جایی که در این دنیا بخواهید میبرد. از بدنتان مراقبت کنید تا او نیز از شما مراقبت کند. گرفتار شدن در این باور که بدن شما بیعیب نیست، نتیجهای جز هدر رفتن وقت و انرژی ارزشمندتان ندارد. در بدنتان بهدنبال ویژگیهای فیزیکیای نباشید که دوستشان ندارید، بلکه روی آن دسته از ویژگیهای فیزیکیتان تمرکز کنید که فکر میکنید بامزه، خوشمنظر یا جذاب هستند. اگر میخواهید نسبت به بدنتان احساس بهتری داشته باشید، ۱۰ دلیل جذاب بودنتان را مشخص کنید.
۱۰- من بسیار شرمنده هستم؛ ای کاش میتوانستم ناپدید شوم
شرط میبندم همهی افرادی که این مقاله را میخوانند، دستکم یکبار روی پیراهنشان غذا ریختهاند، ظرف غذا را شکستهاند، هنگام راه رفتن سُر خوردهاند و یا با صورت به یک دیوار برخورد کردهاند؛ پس شما تنها کسی نیستند که چنین اتفاقاتی برایتان افتاده است. اگر در برابر یک جمع، اشتباهی از شما سر زد و صورتتان سرخ شد، نفس عمیقی بکشید و به خودتان بگویید «اشتباه بزرگی مرتکب نشدهام.» برای اینکه شرایط را تغییر دهید، داستانی خندهدار از تجربههای خودتان تعریف کنید تا نشان دهید که چنین چیزهایی اهمیت زیادی برای شما ندارند.
۱۱- من در سطح او نیستم
چیزی به اسم سطح وجود ندارد که در آن باشید یا نباشید. درنتیجه اگر کسی به نظرتان جذاب میرسد، چنین فکری با خودتان نکنید و با او همکلام شوید.
۱۲- من نمیتوانم باور کنم که بهجای من انتخاب شود
حسادت احساسی مخرب است که آسیب زیادی به شما میزند و هیچ فایدهای ندارد. اگر یکی از همکارانتان بهجای شما ارتقا پیدا کرد، حامی خوبی برای او باشید. احتمالا او نیز بهاندازهی شما شایستهی این پیشرفت بوده است (حتی اگر چنین نیست هیچ دلیلی وجود ندارد که نسبت به او حسادت کنید؛ تقصیر همکارتان نیست که بهجای شما انتخاب شده است). هنگام مواجه با چنین اتفاقاتی، بهترین کار این است که احساسات منفی را به رفتارهای مثبت تبدیل کنید. آیا فکر میکنید ارتقا حق شما بوده است؟ دربارهاش حرف نزنید، آن را ثابت کنید.
۱۳- این کار بیش از حد دشوار است
میدانید چه کارهایی واقعا دشوار هستند؟
اینکه در ۷۲ سالگی در دوی ماراتون شرکت کنید؛ در حالی که پسرتان را نیز روی صندلی چرخدار هل میدهید.
اینکه ۱۷۷ کیلومتر (۵۷ ساعت) در اقیانوس شنا کنید.
دو ماه در یک خودروی یخزده در دمای ۳۰- زنده بمانید.
بله، دیگر نمیتوانید بگویید چیزی «بیش از حد دشوار است».
اگر به چیزی باور داشته باشید، میتوانید به آن دست پیدا کنید.
۱۴- من نمیتوانم به دیگران اعتماد کنم، چراکه بیش از حد ضربه خوردهام
نکتهی جالب دربارهی اعتماد کردن این است که هرچه کمتر به دیگران اعتماد کنید، آنها نیز تمایل کمتری برای اعتماد کردن به شما دارند. آیا همهی افراد ارزش اعتماد کردن دارند؟ قطعا خیر، اما این دلیل موجهی برای مشکوک بودن به همه نیست. اینکه یک یا دو نفر در گذشته به شما خیانت کردهاند، معنایش این نیست که به هیچکس اعتماد نداشته باشید، بلکه معنایش این است که شما هنوز فرد مناسبتان را پیدا نکردهاید.
۱۵- من هم تسلیم خواهم شد
زندگی مانند یک بازی ویدیویی است؛ مهم نیست چندبار شکست خوردهاید، شما میتوانید دکمهی «ادامه» را تا هر زمان که نیاز داشته باشید فشار دهید. تا زمانی که بازی را ترک نکردهاید، شکست نخوردهاید؛ درنتیجه هرگز بازی را ترک نکنید.
منبع : chetor.com