در بعضی از روایات روی ذکر یا فتاح برای حل مشکلات تکیه شده است, چرا که این اسم بزرگ الهی که به صورت صیغه مبالغه از فتح آمده بیانگر قدرت پروردگار بر گشودن هر مشکل و از میان بردن هر اندوه و غم, و فراهم ساختن اسباب هر فتح و پیروزی است, در واقع هیچ کس جز او فتاح نیست, و مفتاح و کلید همه درهای بسته در دست قدرت اوست.
“اوست داور و جدا كننده آگاه” (وَ هُوَ الْفَتَّاحُ الْعَلِیمُ).
این دو نام كه از اسماء الحسنى الهى است، یكى اشاره به قدرت او بر مساله جداسازى صفوف مىكند و دیگرى به علم بى پایان او، چرا كه جدا ساختن صفوف حق و باطل از یكدیگر بدون این دو ممكن نیست.
پیام های ذکر یا فتاح
1ـ اصرار انبیا بر هدایت مردم، از روى دلسوزى است نه به خاطر آن كه جبران گناه مردم بر عهده ى انبیا باشد و یا بالعكس. «قُلْ لا تُسْئَلُونَ عَمَّا أَجْرَمْنا» در بعضى از روایات روى ذكر “یا فتاح” براى حل مشكلات تكیه شده است، چرا كه این اسم بزرگ الهى كه به صورت صیغه مبالغه از “فتح” آمده بیانگر قدرت پروردگار بر گشودن هر مشكل و از میان بردن هر اندوه و غم و فراهم ساختن اسباب هر فتح و پیروزى است، در واقع هیچ كس جز او “فتاح” نیست، و “مفتاح” و كلید همه درهاى بسته در دست قدرت اوست.
2ـ تواضع و ادب وسیله ى موفقیّت است. (كار خود را «جرم» و كار دیگران را «عمل» معرّفى مىكند.) «أَجْرَمْنا … تَعْمَلُونَ»
3ـ اگر ارشاد شما در دنیا مؤثّر واقع نشد، نگران نباشید زیرا در قیامت به حساب همه رسیدگى خواهد شد. «قُلْ یَجْمَعُ بَیْنَنا رَبُّنا»
4ـ روز قیامت، هم یوم الجمع است، (روز گرد آمدن همهى مردم) «یَجْمَعُ بَیْنَنا» و هم یوم الفصل. (روز جدایى مجرمان از نیكان) «ثُمَّ یَفْتَحُ»
5ـ داورى در قیامت بر اساس حقّ است. «یَفْتَحُ بَیْنَنا بِالْحَقِّ»
6ـ توجّه به معاد، انسان را در موضعگیرىها و عملكردها حفظ مىكند. «یَفْتَحُ بَیْنَنا بِالْحَقِّ» (پروندهى همهى حیلهها و نفاقها و زد و بندها و پیچیدگىهاى سیاسى و اجتماعى و …، روزى باز مىشود و مورد بازخواست قرار مىگیرد.)
7ـ كسى جز خداوند، نه توان باز كردن پیچیدگىها را دارد و نه از همه آنها آگاه است. «هُوَ الْفَتَّاحُ الْعَلِیمُ»