وقتی اسم نوزاد و شیشهشیر به میان میآید، هیچ فرمولی برای انتخابی موفق وجود ندارد. بعضی نوزادان هر شیشهشیری را با یک لبخند میپذیرند و برخی دیگر فقط به یک نوع خاص از شیشهشیر رضایت میدهند. شاید انتخاب نوزادتان برای شما اولویت نداشته باشد و به یک برند خاص یا شسشتوشوی آسان شیشهشیر بیشتر اهمیت دهید.
بههرحال برای شروع باید بتوانید بین شیشهشیرهای مختلف با جنس بطری و سری متفاوت، مناسبترین انتخاب را داشته باشید. به این منظور پرسیدن از دوستان در مورد برندهای پیشنهادی یا مطالعهی بررسیهای مختلف یک شیشهشیر میتواند راهگشا باشد. در ادامه سعی شده راهنمای خرید جامعی برای انتخاب بهترین شیشهشیر ارایه شود که امیدواریم بتواند به شما کمک کند.
اجزای شیشهشیر
شیشهشیرها معمولا از چهار عضو اصلی تشکیل میشوند: بطری که مایع را درون خود نگه میدارد. سری شیشهشیر که نوزاد مایع را از آن میمکد. سرپیچ که بخشی ضروری و شبیه یک حلقه است و درپوش. سری شیشهشیر بین سرپیچ و بطری قرار میگیرد و سرپیچ با چرخیدن روی بطری سفت میشود تا سری شیشهشیر در جای خودش قرار گیرد. درپوش که در اکثر شیشهشیرها یافت میشود، هنگام استفاده نشدن، از ورود گردوخاک و سایر عوامل بیرونی به درون شیشهشیر جلوگیری میکند.
انواع بطری شیشهشیر
در این قسمت روی جنس انواع بطریهای شیشهشیر تمرکز شده است. بطریها مایع را قبل از ورود به سری و دهان نوزاد نگه میدارند و معمولا از جنسهای متفاوتی مانند پلاستیک، شیشه و استیل ساخته میشوند. ساده به نظر میرسد؛ اما در ادامه به معرفی هر کدام از انواع بطریها و مزایا و معایب آنها میپردازیم.
بطریهای پلاستیکی
متداولترین مادهی استفادهشده در بطریهای شیشهشیر پلاستیک است. پلاستیک ارزان و سبک است و بهسادگی به مدلهای مختلف شکل میگیرد. شیشهشیرهایی که بطریهای پلاستیکی دارند، با افتادن نمیشکنند و همچنین رطوبت هوا را به بدنهی خود نمیگیرند. شاید پدر و مادرهای باتجربه به شما راجعبه استفاده از بطریهای پلاستیکی هشدار دهند که شامل مادهی مضر BPA هستند؛ اما از سال ۲۰۱۲ میلادی، سازمان جهانی غذا و دارو تنها استفاده از پلاستیکهای بدون BPA را در ساخت شیشهشیرها مجاز اعلام کرد. اگر از شیشهشیرهای قدیمی استفاده میکنید یا دقیقا نوع پلاستیک بطری شیشهشیر مشخص نیست، میتوانید به کمک نشان بازیافت ته بطری از ایمنبودن پلاستیک آن مطمئن شوید.
علامتهای «#۱» و «#۲» و «#۴» از جنس پلیاتیلن و ایمن هستند و همچنین علامت «#۵» از جنس پلیپروپیلن و از نوع پلاستیکهای ایمن محسوب میشود. علامت «#۷» برای بطریهای از جنس پلیکربنات استفاده میشود که معمولا دارای BPA هستند و از پلاستیکهای مضر بهشمار میروند. یکی از معایب بزرگ بطریهای پلاستیکی خراشیدهشدن بدنهی آنهاست. به هنگام شستوشو یا برخورد با موانع خارجی این بطریها ممکن است دچار خراشیدگی شوند. باکتریها در این خراشهای ریز نفوذ میکنند و هنگام شستوشو از بین نمیروند. همچنین بطریهای پلاستیکی پس از گذشت مدتزمانی از استفاده ممکن است بو بگیرند و محتویات درون بطری را تحتتاثیر قرار دهند.
معایب:
-
بوگرفتن
-
خراشیدهشدن
-
فرسودهشدن با گذشت زمان
-
از هم پاشیدن ترکیب پلاستیک در دماهای بالا
مزایا:
-
وزن سبک
-
قیمت ارزان
-
کاهش احتمال شکستگی
بطریهای شیشهای
بطریهای شیشهای دارای یک سطح صاف هستند. به این معنی که پاککردن شیر یا چربی از روی سطح آنها کار بسیار آسانی است. اگر تا حالا بیش از ۱۰ دقیقه را صرف تمیزکردن بطرهای پلاستیکی میکردید، با انتخاب یک بطری شیشهای لطف بزرگی در حق خود خواهید کرد. شیشه مادهای طبیعی و ساختهشده از شن و ماسه (سیلیس)، خاکستر سودا و سنگ آهک است.
هیچ نگرانی در مورد مواد شیمیایی مضر موجود در شیشه، وجود ندارد. برای استریلکردن شیشه هم برخلاف بطریهای پلاستیکی میتوانید از آبجوش استفاده کنید و ترسی از فروپاشی ترکیبات آن نداشته باشید. درواقع بطریهای شیشهای برای همیشه باقی خواهند ماند؛ مگر اینکه شکسته شوند. اما بطرهای شیشهای هنگام استفاده از مایعات سرد درون آنها رطوبت محیط را به بدنهی خود جذب میکنند. با این اوصاف اگر قانع شدید که از بطری شیشهای برای شیشهشیر نوزادتان استفاده کنید، حتما با مهدکودک او هماهنگ کنید. چون بعضی از مهدکودکها به دلیل شکستهشدن و آسیبزابودن تکههای شکستهی بطریهای شیشهای، فقط استفاده از بطریهای پلاستیکی را مجاز میدانند.
معایب:
-
قیمت گرانتر نسبت به بطریهای پلاستیکی
-
وزن سنگینتر نسبت به بطریهای پلاستیکی
-
پذیرفتهنشدن توسط برخی مهدکودکها
-
جذب رطوبت محیط هنگام استفاده از مایعات سرد
مزایا:
-
عمر طولانی
-
قابلبازیافت
-
بدون مواد شیمیایی مضر
-
شستوشوی فوقالعاده آسان
بطریهای استیل
استیل در بین سه مادهی سازندهی بطریهای شیشهشیر، کمترین میزان استفاده را دارد. اگر یک فلاسک با سری شیشهشیر را تصور کنید، متوجه میشوید که باید چه انتظاری از یک شیشهشیر با بطری استیل داشته باشید. استیل ضدزنگ دارای خاصیت عایق شگفتانگیزی است که میتواند شیر گرم یا سرد را برای مدتزمان طولانیتری نسبت به شیشهشیرهای پلاستیکی و شیشهای نگه دارد. همچنین این بطریها نسبت به شکستن و خراشیدگی مقاوم هستند و شستوشوی آنها هم بسیار آسان است. باوجود این ساخت و شکلدهی بطریهای استیل کار بسیار دشوار و هزینهبری است. همچنین محتویات این نوع بطریها و میزان شیر باقیمانده در آنها هم مشخص نیست.
معایب:
-
قیمت گران
-
شفاف نیستند و نمیتوان مقدار شیر باقیمانده در بطری را دید
-
جذب رطوبت محیط هنگام استفاده از مایعات سرد (البته نه بهاندازه بطریهای شیشهای)
مزایا:
-
شستوشوی آسان
-
اغلب شکسته نمیشوند
-
بهسختی خراشیده میشوند