بینایی نقش مهمی در تجربیات ما از دنیا ایفا میکند، اما متاسفانه افزایش سن و افول بینایی با هم همراه هستند. براساس آمار ، ۳.۳ میلیون نفر از افراد بالای ۴۰سال قوه بینایی ضعیفی دارند یا حتی نابینا هستند و ۶۱میلیون نفر در خطر ابتلا به مشکلات جدی بینایی قرار دارند.
اما هنوز جای امیدواری باقیست. راههای بسیاری برای محافظت از چشمها و حفظ سلامت آنها در میانسالی وجود دارد. در اینجا به مواردی که در حفظ سلامت چشمها موثرند، اشاره میکنیم.
از پیشینه خانوادگی خود مطلع باشید
بسیاری از مشکلات چشم موروثی هستند. به عنوان مثال اگر والدین شما یا والدین آنها از آبمروارید رنج میبرند، شما نیز در خطر ابتلا به آن قرار دارید. پزشک خود را از این اطلاعات آگاه کنید، زیرا به درمان و حفظ سلامت چشمهای شما نیز کمک میکند.
در صورتی که پزشک شما از اینگونه اطلاعات آگاه باشد، تستهایی را برایتان تجویز میکند که علائم بیماری را پیش از وقوع نشان میدهند. علائمی که احتمالا شما به آن توجهی نمیکنید، اما بینایی شما را به خطر میاندازد و به سهولت با تجهیزات پزشکی و در صورتی که در مراحل اولیه باشند، قابل تشخیص و درمان خواهد بود.
معاینات پزشکی انجام دهید
گرچه معاینات چشم در هر سنی لازم است، اما این معاینات برای افراد بالای ۵۰سال که چشمانشان در شرف بیماری است، کاملا ضروریست. بدین منظور قطرههایی تجویز میشود که عنبیه چشم را گشاد میکند تا پزشک آنچه در ورای چشمها و در شبکیه است را مشاهده نماید.
هرگونه صدمه به شبکیه منجر به نابینایی دایمی خواهد شد. افراد مبتلا به دیابت مستعد ابتلا به اینگونه آسیبها هستند، بنابراین این قبیل معاینات پزشکی برای آنها فوقالعاده ضروریست. اما نکته کلیدی همیشه علاج واقعه قبل از وقوع است. تشخیص هرگونه بیماری در مراحل اولیه از سوی پزشکتان، درمان و کاهش خطر نابینایی را به ارمغان خواهد آورد.
تغییرات در چشم را طبیعی قلمداد نکنید.
افراد تمایل دارند که هرگونه تغییر در بینایی را نادیده گرفته یا به گردن افزایش سن بیاندازند. به هرحال، توجه به هرگونه تغییر در بینایی کاملا ضروریست زیرا این تغییرات میتواند ناشی از یک بیماری باشد که اگر در مراحل اولیه تشخیص داده نشود، قابلیت پیشگیری و درمان را از دست بدهد. عاقلانهترین کار معاینات پزشکی مستمر، برای حصول اطمینان از داشتن چشمانی سالم و دیدی شفاف است.
هشدارها را جدی بگیرید
گرچه موارد اورژانسی چشم نادرند اما هوشیاری شما در مراجعه اورژانسی به پزشک یا تامل یکی دو روزه و رفتن به مطب، از آن دست مواردی است که با سلامت چشمان شما در ارتباط است.
راهنماییهای کلی برای اقدامات ضروری
درصورت مشاهده علائم زیر اقدامات اورژانسی ضروریست:
– درد شدید چشم و قرمزی آنها
– از دست دادن ناگهانی بخش یا کل بینایی یک چشم یا هر دو چشم
– دوبینی یا معوج بینی
– ضربه جدی به چشم
– سایه یا پردهای تاریک را در مقابل چشمان حس کردن
در صورت مشاهده علائم زیر در فاصله یک تا دو روزه نیز میتوان به پزشک مراجعه نمود:
– اختلالات دیدِ اجسام در حوزه بینایی
– اختلالات دید در شب یا مطالعه در نور کم
– اختلال دید در تشخیص رنگها
– عدم تشخیص اجسام دور یا نزدیک
– خارش چشم یا اشکی بودن آن
اگر مردد هستید، تردید نکرده و با چشم پزشک خود یا پزشک عمومی تماس بگیرید
تغییر سبک زندگی
هزاران راه ساده برای مراقبت و سلامت چشمها از هرگونه آسیب و کاهش بسیاری از خطراتی که چشمها را تهدید میکند، وجود دارد.
از عینک استفاده کنید.
برای کمک به کاهش صدمات و خستگی چشم که حساسیت و آزردگیهای چشمی را در بر دارد، بسیار موثر است.
خارج از منزل از عینک آفتابی استفاده نمائید.
حتی در روزهای غیرِ آفتابی. نه تنها در هوای آفتابی، که در هوای ابری هم تشعشعات خورشید منجر به آسیبهای چشمی خواهد شد.
حداقل ۵وعده میوه و سبزی در روز مصرف کنید.
زیرا میوه و سبزی، حاوی مواد مغذی برای محافظت از چشمها و تامین دوباره مواد مورد نیاز آنهاست. سبزیجات برگدار سرشار از مواد مغذی هستند که مانع از آسیبهای شبکیه که با افزایش سن همراه است، میشود. همین عامل یکی از عمدهترین دلایل نابینایی در امریکاست.
سیگار را ترک کنید.
افراد سیگاری بیش از دیگران مستعد ابتلا به آب مروارید، آسیبهای شبکیه و از بین رفتن عروق چشم هستند.
بیماریهایی همچون فشار خون، دیابت و کلسترل خون را حتیالامکان کنترل کنید.
تمامی این بیماریها صدمات جبرانناپذیری به چشم وارد میآورند.
افزایش سن سلامت چشمان شما را به مخاطره نخواهد انداخت اگر در حفظ سلامت آنها اقدامات پیشگیرانه داشته باشید، بدین منظور حداقل سالی یک مرتبه به چشمپزشک مراجعه نمائید.