امروزه شاهد افزایش روزافزون بیماریهای مزمن از قبیل سرطان، بیماریهای قلبی عروقی، دیابت در سراسر جهان هستیم. این بیماریها سالیانه هزینههای درمانی زیادی را روی دوش بیمار میگذارند و روی کیفیت زندگی فرد مبتلا موثرند.
پیشگیری از ۵ بیماری خطرناک با دریافت امگا۳ و ویتامین D3
نقش امگا۳ و ویتامین D3 در پیشگیری از سرطان
در مطالعه انجامشده توسط شیانگ و همکارانش در دانشگاه پزشکی بوستون آمریکا که در مجله بینالمللی تحقیقات و درمان سرطان منتشر شد به این نتیجه رسیدند که روغن ماهی با مهار رشد تومورها از سرطانهای کولون، سینه و پروستات جلوگیری میکند.مصرف مکمل امگا۳ به صورت توام با ویتامین D3 از بروز برخی سرطانها بویژه سرطان کبد جلوگیری میکند.
با اینکه هر دوی این ترکیبات در پیشگیری از سرطانها موثر هستند اما مصرف مکمل آنها به صورت توام اثر همافزایی دارد. استفاده از امگا۳ به همراه ویتامین D3 سبب میشود که دوز لازم برای ویتامین D3 کمتر شود و درنتیجه از افزایش غلظت کلسیم نیز جلوگیری کند.
تاثیر ویتامین D3 و امگا۳ در پیشگیری از ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی
براساس تحقیقات پزشکی صورت گرفته توسط دپارتمان قلب و عروق بیمارستان آموزشی دانشگاه گیسن آلمان، بهتر است ترکیب ویتامین D3 و امگا۳ برای پیشگیری از ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی تجویز شود. یکی از راهکارهای موثر بر بهبود بیماری های قلبی عروقی، داشتن رژیم غذایی مناسب و استفاده از مکمل مواد مغذی بویژه ویتامین D3 و اسید چرب امگا۳ است. استفاده از این دو ماده مغذی علاوه بر کاهش تریگلیسرید خون، بر سلامت قلب اثر مثبتی دارد.
نقش ویتامین D3 و امگا۳ در پیشگیری از بروز بیماری آلزایمر
براساس یافتههای تیمی از محققین دانشگاه UCLA آمریکا که نتایج این تحقیق در مجله آلزایمر به چاپ رسید، ویتامین D3 و امگا۳ میتواند به سیستم ایمنی کمک کند و از بیماری آلزایمر جلوگیری کند. طی مطالعاتی که محققین دانشگاه UCLA پیرامون تاثیر ویتامین D3 و اسید چرب امگا۳ به شکل DHA بر بیماری آلزایمر انجام دادند، معلوم شد که این دو ترکیب میتواند از مرگ سلولها توسط پروتئین مخربی به نام بتا-آمیلوئید جلوگیری کند.
تاثیر امگا۳ و ویتامین D3 در کنترل بیماری دیابت
دکتر لوپز و همکارانش در دانشگاه ملی مکزیک مطالعهای پیرامون تاثیر ویتامین D3 و امگا۳ انجام دادند. این مطالعه نشان میدهد جایگزینکردن اسیدهای چرب اشباع نشده مانند امگا۳ باعث بهبود در عملکرد انسولین میشود. علاوه بر این مطالعه، مطالعات دیگری نیز تاثیر مثبت اسید چرب امگا۳ را به دلیل داشتن خواص ضدالتهابی بر دیابت نشان دادهاند. کمبود امگا۳ در بیماران دیابتی شایع است.
یکی دیگر از ترکیباتی که به بهبود عملکرد سلولهای بتای پانکراس که مسئول تولید و ترشح انسولین هستند کمک میکند، ویتامین D3 است. به همین جهت محققان به این نتیجه رسیدهاند که میتوان گفت استفاده از نسبتی مناسب از اسیدهای چرب اشباعنشده و ویتامین D3 میتواند تاثیرات التهابی در بیماران مبتلا به دیابت را تنظیم کرده و پیشرفت بیماری را کنترل کند.
ویتامین D3 و امگا۳ و بهبود بیش فعالی
مطالعات پژوهشگران موسسه تحقیقاتی بیمارستان کودکان اوکلند امریکا که در مجله FASEB به چاپ رسیده است، ترکیب ویتامین D3 و امگا۳ به کنترل تولید و عملکرد سروتونین کمک کرده است. امروزه آمار اختلالات عصبی – تکاملی همچون اوتیسم، اختلالات کمتوجهی – بیشفعالی و مشکلات افسردگی، روند رو به رشدی را در پیش گرفته است.
یکی از دلایلی که میتواند در بروز و پیشرفت این اختلالات دخیل باشد، کمبود امگا۳ و ویتامین D3 است. کمبود این دو ریزمغذی با تاثیر بر تولید سروتونین که یک میانجی عصبی تاثیرگذار بر اضطراب و حالات روحی است، میتواند روی عملکرد مغز تاثیر بگذارد.
نتیجهگیری پایانی
با توجه به مطالعاتی که پیرامون تاثیر ویتامین D3 و امگا۳ بر بیماریهای مزمنی هم چون دیابت، سرطان، آلزایمر و… انجام شده است، این دو ترکیب تاثیر مثبتی در روند بهبودی بیماری خواهد داشت