آزمایشات ساده برای سنجش ادراک کودکان .امتحان کنید.
آزمایش اول
دو میز را در فاصله حدود ۱۰۰ – ۷۰ سانتیمتر مقابل هم قرار دهید و یک شیشه بزرگتر که هر دو میز را تحت پوشش قرار میدهد روی آنها قرار دهید.
بطوریکه فاصله بین دو میز از طریق شیشهای که روی هر دو قرار دادهاید گرفته شده است. کودک خود را (کودکانی که قادر به سینه خیز رفتن هستند) در یک سوی یکی از میزها قرار دهید و از سوی دیگر او را صدا بزنید. کودک ممکن است تا نقطه شروع فاصله بین دو میز برسد ولی معمولا در آن قسمت مکث میکند.
به عبارتی در کودکان ادراک عمق دیده میشود. کودک در آن نقطه عمق را احساس میکند و به خاطر ترس از پرت شدن ممکن است از حرکت روی شیشه آن قسمت خودداری میکند. کودکان بزرگتر با اطمینان از وجود شیشه به عنوان یک حائل که مانع پرت شدن آنها میشود به حرکت خود ادامه میدهند.
آزمایش دوم
چندین کارت با طرحهای مختلف تهیه کنید. طرحهای برخی کارتها باید طرحهای یکنواخت و بقیه کارتها دارای طرحهای پیچیدهای باشند. طرحهای یکنواخت از تنوع خطوط و شکل و … کمتری برخوردار هستند. این کارتها را در اختیار کودک قرار دهید و حرکات او را مورد بررسی قرار دهید.
در مورد کارتهایی که طرحهای پیچیده دارند توجه کودکان بیشتر جلب میشود. کودکان بیشتر ترجیح میدهند به طرحهای پیچیده نگاه کنند تا به کارتهای یکنواخت.
این آزمایش را برای کودکان کوچکتر با انواع اسباب بازی یا اشیا میتوان انجام داد. کودکان معمولا توجه زیادتری به اشیائی نشان میدهند که از لحاظ ادراکی متنوع باشند. اشیا ساده چندان مورد توجه و ادراک کودک قرار نمیگیرد و به راحتی حواس کودک به محرکهای دیگر جلب میشود. از این روش در آزمایشات ادراکی با نام روش نگاه ترجیحی یاد میشود.
آزمایش سوم
حتی کودکان کوچکتر (زیر یکسال) نیز میتوانند تغییرات را ادراک کنند. تصاویر آشنایی را انتخاب کنید مثل تصویر واضحی از پدر کودک . در بخشی از این تصویر تغییراتی ایجاد کنید و مقابل چشم کودک قرار دهید. حرکات چشم او را دنبال کنید. میتوانید به سایر حرکات کودک نیز توجه داشته باشید.
به عنوان مثال فرض کنیم در تصویر مورد نظر یک روسری به تصویر پدر اضافه کرده باشید. حرکات چشم کودک روی ناحیه سر بیش از سایر اعضای صورت خواهد بود کودک چنین تغییراتی را ادراک میکند.
برای بررسی همین پدیده ادراکی میتوانید تغییراتی در چهره خود ایجاد کنید و مقابل کودک قرار بگیرید. توجه داشته باشید تغییرات ایجاد شده نباید به قدری زیاد باشد که احساس ناآشنایی و ترس را در کودک برانگیزد. کودکان در چنین حالتی نیز واکنشهایی نشان میدهند که ادراک آنها را از این تغییرات نشان میدهد.
به عنوان مثال مادری که یک برچسب بزرگ و رنگی روی پیشانی خود چسبانده باشد ممکن است با تلاش کودک مبنی بر گرفتن و کندن آن برچسب مواجه شود.
آزمایش چهارم
ادراک آشنایی برای کودک بسیار مهم است. واکنش ترس کودک معمولا در مقابل ادراکاتی که ناآشنا مینمایند بروز مینماید. برای بررسی ادراک آشنایی در کودک خود آزمایش زیر را انجام دهید. تصاویری از آشنایان کودک ، مثل پدر ، مادر ، خواهر ، براد ر، مادربزرگ و … در اختیار کودک قرار دهید.
در میان این تصاویر ، تصویر کاملا ناآشنایی قرار دهید و واکنشهای کودک را زیر نظر بگیرد. برخی از کودکان از دست زدن به این تصاویر خودداری میکنند، کودکان بزرگتر ممکن است کنجکاوی نشان دهند و سوالاتی بپرسند، و برخی با دقت بیشتری شاید به بررسی تصویر بپردازند.
در هر حال واکنشهای کودکان در این زمینه ممکن است مختلف باشد. واکنش کودک هر چه باشد مهم نیست آنچه مورد نظر ماست اینکه کودک متوجه متفاوت بودن تصویر مورد نظر در بین سایر تصاویر شده و آن را ادراک کرده است.در کودکان کوچکتر این آزمایش را میتوان به شیوه عینیتری اجرا کرد.
برای انجام چنین آزمایشی چند نفر آشنا به همراه یک فرد کاملا غریبه در مقابل کودک قرار بگیرید واکنشهای کودک را نیز در نظر بگیرید. در اینجا نیز واکنشهایی را مشاهده خواهید کرد. سعی کنید از روشهای عینی مثل خود اشیا یا تصاویر آنها استفاده کنید.
نکته کلی در مورد همه آزمایشات ساده هوش
روشن است که هوش یک مساله کاملا پیچیدهای است که اندازه گیری و برآورد آن نیز از دشواری و پیچیدگی زیادی برخوردار است. برآورد دقیق هوش نیاز به استفاده از ابزارها و تستهای معتبر و دقیق دارد. با آزمایشات ذکر شده شما تنها میتوانید یک برآورد کلی از هوش کودک خود داشته باشید.
کودکان باهوش در این آزمایشات معمولا واکنشهای سریعی از خود نشان میدهند، بطوری که در مدت زمان کمتری به پاسخ مورد نظر اشاره میکنند. پاسخهای انتخاب شده درست و صحیح بوده یا حداقل به پاسخ صحیح نزدیکتر است. تلاش کنید آزمایشات را به صورت بازی درآورید و در شرایط لذت بخش انجام دهید.
در زمانی که کودک خسته است یا علاقهای به آنها نشان نمیدهد نتیجه خوبی نخواهید گرفت.