اگر از آرتریت روماتوئید رنج می برید، در برنامه غذایی خود ماهی، لبنیات، چای سبز، مرکبات، روغن زیتون، سیر، گردو، گیلاس و حبوبات را بگنجانید.
در بخش ۱ در رابطه با بیماری روماتیسم مفصلی، مواد غذایی تشدید کننده علائم آن و مکمل های مورد نیاز در این بیماران به نکاتی اشاره نمودیم؛در این مقاله سعی داریم شما را با ۱۳ ماده غذایی که برای بیماران مبتلا به روماتیسم مفصلی مناسب و مفید است؛ آشنا کنیم.
۱٫ روغن زیتون فوق بکر
روغن زیتون فوق بکر باعث کاهش التهاب در بدن می شود. و از همان مکانیسمی پیروی می کند که داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن و آسپرین عمل می کنند.
مطالعات متعدد نشان می دهد، افرادی که به طور منظم از خانواده آلیوم مانند سیر، پیاز، پیازچه، تره فرنگی و… استفاده می کنند، کمتر دچار استئوآرتریت می شوند
زیرا روغن زیتون فوق بکر دارای ترکیبی به نام اولئوکانتال است، که آنزیم های ایجادکننده التهاب را بلوکه می کند. پیشنهاد می شود به جای سایر روغن ها در طول روز به میزان ۳ و نیم قاشق غذاخوری روغن زیتون به غذای خود بیفزایید. که حدود ۴۰۰ کالری می شود. در این صورت می توانید یک قرص ایبوپروفن ۲۰۰ میلی گرمی را حذف کنید.
۲٫ روغن گردو
اسیدهای چرب امگا ۳ ضد التهاب بسیار قوی می باشند، که در روغن سویا و روغن گردو به فراوانی یافت می شوند و علاوه بر ضد التهاب بودن به کاهش بیماری های قلبی عروقی، دیابت و … کمک می کنند. روغن گردو ۱۰ برابر روغن زیتون امگا ۳ دارد.
۳٫ ماهی
ماهی آب های سرد مانند هرینگ، ماکرل، سالمون و تن سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ هستند. اسیدهای چرب امگا ۳ به علت اثرات ضد التهابی باعث تسکین دردهای مفصلی در افراد مبتلا به روماتیسم مفصلی می شوند. در نتیجه مصرف روزانه و هفتگی منابع امگا ۳ برای این افراد توصیه می شود. برای همین منظور به افراد مبتلا به روماتیسم مفصلی ۳-۴ اونس (حدود ۹۰-۱۲۰ گرم) ماهی ۲ بار در هفته توصیه می شود.
۴٫ گیلاس
مغزها و دانه های روغنی سرشار از پروتئین، فیبر، کلسیم، منیزیم، روی، ویتامین E و آلفالینولنیک اسید هستند. که همگی برای ساخته شدن مفاصل و استخوان ها ضروری می باشند
مطالعات نشان می دهد مصرف گیلاس باعث کاهش حملات نقرس می شود و علائم ناشی از آرتریت روماتوئید، مانند التهاب، درد، ورم و … را کاهش می دهد. زیرا آنتوسیانین موجود در گیلاس اثرات ضد التهابی دارد. آنتوسیانین در سایر سبزیجات و میوه های قرمز و بنفش مانند تمشک، آلبالو، بلوبری، زغال اخته، انگور قرمز، انگور سیاه، لبو، پوست بادمجان و … نیز وجود دارد.
۵٫ لبنیات
لبنیات کم چرب مانند شیر، پنیر، ماست، کشک و … سرشار از ویتامین D و کلسیم هستند و هر دو برای استحکام استخوان ها ضروری می باشند. ویتامین D برای جذب کلسیم لازم است و سیستم ایمنی را بهبود می بخشد. اگر لبنیات به شما نمی سازد سایر منابع سرشار از کلسیم مانند سبزیجات برگ سبز را به فراوانی مصرف نمایید.
۶٫ بروکلی
بروکلی سرشار از ویتامین های K و C و ترکیبی به نام سولفورافان است که روند ایجاد استئوآرتریت و آرتریت روماتوئید را کند می کند و از بروز علائم آن پیشگیری می نماید. همچنین بروکلی دارای کلسیم است که برای ساخت و استحکام استخوان لازم می باشد.
۷٫ چای سبز
چای سبز سرشار از پلی فنل ها و آنتی اکسیدان است، التهاب را کاهش می دهد و تخریب غضروف را کند می کند. ترکیبی به نام اپی گالوکاتچین ۳ گالات (EGCG) در چای سبز وجود دارد و از تولید مولکول هایی که باعث تخریب مفاصل (در بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید) می شوند، جلوگیری می کند.
۸٫ مرکبات
تحقیقات نشان می دهد مصرف روزانه مقادیر مناسبی از منابع ویتامین C مانند مرکبات (پرتقال، لیمو، نارنج، نارنگی، گریپ فروت و ….) از آرتریت های التهابی پیشگیری می کند و باعث بهبود عملکرد مفاصل می شود.
۹٫ غلات کامل
گیلاس باعث کاهش حملات نقرس می شود و علائم ناشی از آرتریت روماتوئید، مانند التهاب، درد، ورم و … را کاهش می دهد. زیرا آنتوسیانین موجود در گیلاس اثرات ضد التهابی دارد
غلات کامل باعث کاهش سطح پروتئین واکنشگر C در خون می شود. این پروتئین، نشانگر التهاب های مرتبط با بیماری قلبی، دیابت و آرتریت روماتوئید است و در صورت مبتلا شدن فرد به هر یک از این بیماری ها این پروتئین در خون افزایش می یابد. مصرف غلات کامل (مانند نان سبوس دار، برنج قهوه ای و …) باعث کاهش التهاب و در نتیجه کاهش این پروتئین در خون می شود.
۱۰٫ حبوبات
حبوبات سرشار از فیبر هستند و باعث کاهش پروتئین واکنشگر C می شوند. همچنین حبوبات دارای منابع پروتئین برای سلامت ماهیچه ها می باشند. حبوبات سرشار از اسیدفولیک، منیزیم، آهن، روی، پتاسیم و … هستند و برای سیستم قلبی عروقی و سیستم ایمنی مفید می باشند. مصرف حداقل دو الی سه بار در هفته از انواع حبوبات مانند لوبیا قرمز، لوبیا چشم بلبلی، لوبیاچیتی، لوبیا سفید، عدس، لپه، ماش، نخود و … توصیه می شود.
۱۱٫ سیر
مطالعات متعدد نشان می دهد، افرادی که به طور منظم از خانواده آلیوم مانند سیر، پیاز، پیازچه، تره فرنگی و… استفاده می کنند، کمتر دچار استئوآرتریت می شوند. دی آلیل دی سولفین که در سیر یافت می شود، آنزیم های آسیب زننده به غضروف را محدود می کند و علائم آرتریت روماتوئید را بهبود می بخشد.
۱۲٫ مغزها
مغزها و دانه های روغنی سرشار از پروتئین، فیبر، کلسیم، منیزیم، روی، ویتامین E و آلفالینولنیک اسید هستند که همگی برای ساخته شدن مفاصل و استخوان ها ضروری می باشند. مصرف انواع مغزها و دانه های روغنی (گردو، پسته، بادام، فندق، دانه کاج، تخمه آفتابگردان، تخمه کدو، تخمه هندوانه، کنجد، شاهدانه و …) به صورت خام و غیر بوداده ۴-۵ بار در هفته توصیه می شود.
۱۳٫ سویا
سویا به علت دار بودن مقادیر فراوانی اسیدهای چرب امگا ۳ برای افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید مناسب می باشد. سویا یک منبع پروتئینی کم چرب و پرفیبر است؛ که علاوه بر تأمین انواع اسیدهای آمینه مورد نیاز بدن، چربی کمی دارد و به عنوان یک پروتئین گیاهی پر ارزش شناخته می شود.
گردآوری گروه انفورماتیک موسسه طنین
منبع : salamati.ir