عفونت ادراری یا سیستیت در زنان رایج تر از آقایان است و با یائسگی نیز بیشتر میشود.
شناخت علائم یک بیماری شایع در میان زنان
این مشکل ممکن است جدی یا ساده باشد و بعد از چند روز خود به خود درمان شود. اما در هر حال لازم است به تشخیص و درمان آن توجه ویژه داشت، چون در شرایطی مانند بارداری ، یائسگی، ابتلا به دیابت و… ممکن است به مشکلی جدی تبدیل شود.
علائمی که باید جدی گرفته شود، عبارتند از :
وجود خون در ادرار
وجود خون در ادرار به خودی خود علامت شدت بیماری نیست و در یک سوم خانم های مبتلا به این عفونت دیده میشود.
البته در بسیاری موارد نیز با وجود عفونت ادراری، خونی در ادرار مشاهده نمیشود. در هر حال با مشاهده خون در ادرار که با درد (و حتی بدون درد) همراه است، بهترین کار مراجعه به پزشک و انجام بررسی های دقیق تر روی مثانه است. باید بدانید که وجود خون در ادرار، چه در خانم ها و چه در آقایان، طبیعی نیست.
تب
عفونت خفیف باعث بروز تب نمیشود. اما اگر درجه حرارت بدن فرد به بیش از ۳۸ درجه برسد، یعنی این که مشکلی جدی در میان است. امکان دارد پای «پیلونفریت»، یعنی التهاب لگنچه و کلیه ها در میان باشد. پیلونفریت به عفونت دستگاه ادرار فوقانی گفته میشود که در این صورت کلیه ها دچار مشکل میشود.
توجه داشته باشید که ادرار به طور طبیعی باکتری ندارد و عوامل عفونت زا از طریق مجاری به مثانه و احتمالا کلیه ها راه پیدا میکند. در صورت ایجاد علائمی مانند تب، لرز، تهوع و… لازم است هرچه سریع تر خود را به پزشک برسانید.
دل درد
عفونت ادرار خفیف گاهی باعث بروز درد در ناحیه شکم و زیر شکم میشود. اما زمانی که همراه با تب و درد در ناحیه عضله لومبر یعنی کمر باشد، به این معنی است که عفونت در ناحیه کلیه هاست.
در این صورت درد در یک پهلو احساس میشود، چون به ندرت پیش میآید که هر دو کلیه دچار عفونت همزمان بشوند. اگر درد در کمر و پهلو همراه تب سراغ تان آمد، بدون فوت وقت به پزشک مراجعه کنید.
احساس سوزش
احساس سوزش معمولا در حین ادرار و گاهی بعد از آن بروز میکند. در بین خانم های جوان این احساس سوزش به دلیل التهاب ناشی از عوامل عفونت زا و معمولا باکتری «اشریشیا کولی» با نام مخفف باکتری «ای کولی» است.
در بین خانم های بالای ۶۵ سال زمانی که درد در ناحیه شکم طولانی و با علائم دیگر مانند خون در ادرار همراه میشود، لازم است که آزمایش های بیشتری برای بررسی دقیق مثانه انجام شود، چون امکان دارد مشکل ناشی از وجود توموری در مثانه و حتی پولیپ باشد. اگر سوزش در حین ادرار بیش از سه یا چهار روز طول بکشد، حتما به پزشک مراجعه کنید.
نیاز زیاد به دستشویی
پزشکان به این علامت «پولاکیوری» میگویند، به این معنی که فرد مرتب نیاز به دفع ادرار دارد، اما در هر بار دستشویی رفتن فقط چند قطره ادرار میکند. این مشکل نیز یکی از علائم عفونت ادراری است. به این صورت که مثانه به دلیل وجود عفونت، بیش از اندازه تحریک میشود و علائمی مانند پر بودن از خود نشان میدهد.
در نتیجه فرد مدام به دستشویی نیاز پیدا میکند، در صورتی که چند قطره بیشتر ادرار دفع نمیکند. در بین افراد مسن، زمانی که این علامت بروز میکند ـ در صورتی که سابقه عفونت ادراری نداشته باشند ـ بهتر است به پزشک مراجعه شود، چون احتمال میرود مشکل ناشی از وجود تومور باشد.